Translate

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Τριάντα χρόνια χωρίς τον Κάρολο Κουν





Τριάντα χρόνια χωρίς τον Κάρολο Κουν


Σήμερα, 14 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας σκηνοθέτη, καινοτόμου του ελληνικού θεάτρου, Καρόλου Κουν.

Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα το 1908. Οι γονείς του μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Κουν ήταν μωρό. Ο ίδιος έλεγε: «Αν και γεννήθηκα στην Προύσα, δεν τη γνώρισα. Από μικρός βρέθηκα στην Πόλη κι εκεί μεγάλωσα. Από κει αρχίζουν οι αναμνήσεις, εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ερεθισμοί, τα πρώτα συναισθήματα, η πρώτη επαφή με την έξω για μένα πραγματικότητα. Μεγάλωσα σαν Ρωμιός, μέσα σ' ένα ρωμαίικο αστικό σπίτι». Τελειώνοντας τη Ροβέρτιο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, το 1927 πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και σπουδάζει Αισθητική. Το 1929 έρχεται στην Ελλάδα και προσλαμβάνεται ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών. Αντί του μαθήματος, ωθεί τους μαθητές να γράφουν διαλόγους. Αυτή ήταν η αρχή απ' όπου ξεπήδησαν σκετσάκια και άλλα έργα που έγραφαν οι μαθητές, παρασύροντας και καθηγητές τους, αλλά και οι ερασιτεχνικές παραστάσεις των μαθητών, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του δασκάλου τους.
 
Επί 55 χρόνια, ο Κάρολος Κουν έδινε το καθημερινό καλλιτεχνικό παράδειγμά του, με τη μεγάλη μόρφωσή του, τη γλωσσομάθειά του, την ανήσυχη σκέψη του, τη ριζοσπαστική αντίληψή του, αλλά και με τον λιτό, σεμνό, ταγμένο στο θέατρο, τρόπο της ζωής του, τονίζοντας πάντα στους συνεργάτες του, από την ίδρυση (1942) του «Θεάτρου Τέχνης»: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί, κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».

Εκδηλώσεις όλο το χρόνο αφιερωμένες στη μνήμη του

Το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» εγκαινιάζει σήμερα, με αφορμή τα τριάντα χρόνια απουσίας του δασκάλου, μια σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του μέχρι το Φλεβάρη του 2018.
 
Σήμερα, λοιπόν, στις 18.30 - 20.00 ξεκινά η πρώτη εκδήλωση στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου, με προβολή αποσπασμάτων αρχειακού υλικού του «Θεάτρου Τέχνης» από ταινίες του Μίμη Κουγιουμτζή. Στη συνέχεια ηθοποιοί και συντελεστές του φετινού προγράμματος της θεατρικής περιόδου 2017-2018 του «Θεάτρου Τέχνης» θα διαβάσουν 22 ποιήματα του Καρόλου Κουν.
 
Το αφιέρωμα θα κλείσει με τον «Ματωμένο Γάμο» που παρουσιάζει ο Σείριος, στην τελευταία εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι για πιάνο και τσέλο. Τραγούδι: Μαρία Κωστράκη. Πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλος. Τσέλο: Ρενάτο Ρίπο.
 
Τέλος, σήμερα, η είσοδος στις παραστάσεις «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ - Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου (ώρα έναρξης 9.15 μ.μ. - Υπόγειο) και «Η σονάτα του Κρόιτσερ» του Λέοντος Τολστόι σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου (ώρα έναρξης 9.15 μ.μ. - Φρυνίχου), θα είναι ελεύθερη. Δε θα γίνουν τηλεφωνικές κρατήσεις, αλλά τα ταμεία των δύο σκηνών θα ανοίξουν στις 17.00 και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση στις 18.30 στο Υπόγειο θα έχουν αυτόματα εξασφαλίσει ελεύθερη είσοδο στην παράσταση «Ρομπέρτο Τσούκο».

902 

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_86.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου