Οι αρχές της χερσονήσου της Κριμαίας, που πέρσι αποφάσισε με δημοψήφισμα την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένωσή της με τη Ρωσία, προχώρησαν στην εθνικοποίηση των κινηματογραφικώνστούντιο της Γιάλτας, του πάλαι ποτέ κοσμήματος της σοβιετικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Η τοπική εθνοσυνέλευση υιοθέτησε την πρόταση με την οποία τα στούντιο περνούν στην ιδιοκτησία της επαρχίες καθώς είναι «ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τις ανάγκες της Δημοκρατίας της Κριμαίας». Έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, πολλές επιχειρήσεις -κυρίως αυτές που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η εταιρεία ηλεκτροδότησης και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι- έχουν κατασχεθεί από το δημόσιο, συχνά χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις.
Ιστορικά στούντιο
Τα κινηματογραφικά στούντιο της Γιάλτας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, λειτουργούν από το 1917 και εκεί γυρίστηκαν πάρα πολλές σοβιετικές ταινίες. Διαθέτουν μια δεξαμενή για το γύρισμα θαλάσσιων σκηνών καθώς και μια ευρεία γκάμα συλλεκτικών αυτοκινήτων. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι γύρισε στα στούντιο αυτά το αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας Σολάρις το 1972.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ οι ουκρανικές αρχές πούλησαν τα στούντιο σε μια ρωσική εταιρεία το 2003. Επτά χρόνια αργότερα πουλήθηκαν ξανά, αυτήν την φορά στους Ρώσους αδελφούς Σεργκέι και Αντρέι Αρσίνοφ, που είναι τραπεζίτες και παραγωγοί. Τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται πλέον στην καλύτερη κατάστασή τους, όμως ορισμένοι Ρώσοι δημιουργοί συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν, όπως ο Φιόντορ Μπόνταρτσουκ, ο σκηνοθέτης του Στάλινγκραντ.
Οι αδελφοί Αρσίνοφ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εθνικοποίηση των στούντιο, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν αξία 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κριμαϊκές αρχές τους πρότειναν να τους αποζημιώσουν με το ποσό των 250.000 δολαρίων.

902