Translate

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... 30 Ιούνη - 902.gr





Σαν σήμερα... 30 Ιούνη - 902.gr

1892 Γεννιέται ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης (πραγματικό όνομα Ευστράτιος Σταματόπουλος).
1934 Τη «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη Γερμανία, ο Χίτλερ εκκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους (κυρίως ηγετικά στελέχη των Ταγμάτων Εφόδου). Την ίδια νύχτα, δολοφονείται μαζί με τη γυναίκα του και ο αρχηγός του κόμματος των Καθολικών, Κουρτ φον Σλάιχερ (καγκελάριος το 1932).
1941 Συγκροτείται η Κρατική Επιτροπή Άμυνας (ΚΕΑ) της Σοβιετικής Ένωσης, με Πρόεδρο τον Ι. Β. Στάλιν.
1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αμφιλοχία.
1951 Ξεκινά τις εργασίες του το (επαν)ιδρυτικό Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (COMISCO) στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή 34 σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
1957 Γεννιέται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
1960 Το Κονγκό (Ζαΐρ) αποκτά την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Πατρίς Λουμούμπα κερδίζει τις πρώτες εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φιλοσοβιετικές θέσεις της νέας κυβέρνησης δεν άρεσαν στους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στήριξαν τον πραξικοπηματία Μομπούτου, ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (ο ίδιος ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια) και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία.
1971 Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου «Σογιούζ 11» πεθαίνουν, όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση μέσα στο θάλαμό τους. Είχαν μόλις κάνει ρεκόρ 570 ωρών και 22 λεπτών αντοχής στο Διάστημα.
1971 Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ντομ Μίντοφ, ακυρώνει τη δεκαετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Βρετανία. Τρεις μέρες νωρίτερα, είχε απαγορεύσει στον 6ο Στόλο την είσοδο στα λιμάνια της Μάλτας. Την ίδια ώρα, όδευε προς τη Βαλέτα ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
1984 Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας και σεναριογράφος Λίλιαν Χέλμαν.
2009 Πεθαίνει η Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφος Πίνα Μπάους.

902

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς - 902.gr



Το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς - 902.gr

Ενα εντυπωσιακό θέαμα θα απολαύσουμε απόψε. Η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, στο λεγόμενο περίγειό της.
Το φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα.
Η φετινή σούπερ-πανσέληνος έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα το καλοκαίρι.
Πάντως η περσινή σούπερ- πανσέληνος, στις 6 Μαΐου 2012, ήταν πιο θεαματική, καθώς η Σελήνη είχε πλησιάσει ακόμα περισσότερο, στα 353.500 χιλιόμετρα από τη Γη.
Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα φτάσει σε παρόμοιο μέγεθος, θα είναι στις 10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 353.800 χιλιόμετρα.
 902

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Σχόλιο για την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την ΕΡΤ - 902.gr



ΚΚΕ: Σχόλιο για την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την ΕΡΤ - 902.gr

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με όπλο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο της σημερινής ΕΡΤ και σε απολύσεις εργαζομένων. Ο προσδιορισμός 2.000 θέσεων για τον μεταβατικό φορέα δεν συνεπάγεται την κατοχύρωση αυτών των εργαζομένων. Για τους περισσότερους από αυτούς απλά σηματοδοτεί την αναβολή της απόλυσής τους. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να διαμορφώσει».

902

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... 15 Ιούνη - 902.gr




Ο Μάνος Χατζιδάκις


 





Σαν σήμερα... 15 Ιούνη - 902.gr 


1843 Γεννιέται ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Έντβαρντ Γκριγκ.
1849 Στο πλαίσιο των γενικότερων επαναστατικών ζυμώσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, οι εργάτες της Λυών εξεγείρονται, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με μονάδες του στρατού. Οι μάχες εξελίχθηκαν σπίτι το σπίτι, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε ακόμα και πυροβολικό. Οι απώλειες των εργατών ήταν 150 νεκροί και τραυματίες, ενώ σχεδόν 2.000 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.
1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.
1933 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η δίκη της Πανυπαλληλικής Επιτροπής με την κατηγορία ότι υποκινούσε τους υπαλλήλους να λύσουν τα ζητήματά τους με απεργία και πως επεδίωκε με τις κινητοποιήσεις αυτές να ανατρέψει το καθεστώς. Η δίκη ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στους υπαλλήλους. Δύο χιλιάδες υπάλληλοι της πρωτεύουσας πήγαν στο δικαστήριο σε συμπαράσταση, ενώ εκατοντάδες κατέκλυσαν την αίθουσα της δίκης. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε 4 μέλη της Επιτροπής σε φυλάκιση από 3,5 έως 4,5 μήνες.
1942 Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.
1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους Ναζί. Την ίδια μέρα τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ χτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό Βαλτέτσι Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας τους βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).
1944 Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α’ Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού, αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.
1954 Ιδρύεται η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει 53 εθνικές ομοσπονδίες μέλη.
1960 Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές, πραγματοποιούνται στο Τόκιο της Ιαπωνίας κατά της υπογραφής Συνθήκης Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, μία φοιτήτρια πέφτει νεκρή ενώ 100άδες τραυματίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, ωστόσο η Συνθήκη δεν ματαιώθηκε.
1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».
1964 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.
1969 Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Νικητής ο γκολικός Ζορζ Πομπιντού. Ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζακ Ντικλό έρχεται τρίτος (πρώτος γύρος) με ποσοστό 21,27%.
1977 Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ κερδίζει τις πρώτες εκλογές στην Ισπανία μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,35%.
1982 Η Σοβιετική Ένωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.
1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.


902

Κυκλοφορεί την Κυριακή ο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - 902.gr



  
 

Κυκλοφορεί την Κυριακή ο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - 902.gr





Αύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, κυκλοφορεί ο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.
«Ο "Ριζοσπάστης" κυκλοφορεί σήμερα απεργιακός», το άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας στην οποία υπάρχουν ρεπορτάζ και άρθρα από την πανελλαδική απεργία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με ρεπορτάζ και αρθρογραφία για τον αγώνα των εργαζομένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ακόμα σε όλες τις σελίδες υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωβουλή για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η τιμή του "απεργιακού Ριζοσπάστη" είναι 1,50 ευρώ. 




 




http://www.902.gr/eidisi/politiki/19972/kykloforei-tin-kyriaki-o-apergiakos-rizospastis#/0

85 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα








85 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα



Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική από το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά. Μετά την αποφοίτησή του, θα επισκεφθεί ξανά χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωρίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές εξεγέρσεις. Στη συνείδησή του καταγράφονται τα πάντα, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953. Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική γι' αυτόν. Ο Τσε εντάσσεται στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες, ξεκινά με 82 συντρόφους για την Κούβα το 1956 και τελικά μετά από μάχες κατάφεραν να ανέβουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μόνο 12. Η επανάσταση εξαπλώθηκε στο γόνιμο έδαφος της συνείδησης του κουβανέζικου λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπαίνουν στην Αβάνα. Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανέζικη επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν βρέθηκε. 'Εχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, ο Τσε κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967,ο Τσε πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, συνελήφθη και κατ' απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο και τελικά η θέση αποκαλύφθηκε στις 28 Ιουνίου 1997. Η μυστική ταφή αποκάλυπτε τον τρόμο των εχθρών του λαού μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη. Για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τους αγωνιζόμενους λαούς, ο Τσε δεν είχε «εξαφανιστεί» γιατί σε κάθε τους μάχη, ο Κομαντάντε ήταν πάντα παρών.


Το κείμενο από το 902.gr http://kokkiniepithesi.blogspot.gr/2013/06/85.html

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πάλι έκοψε το ψηφιακό σήμα του «902» η DIGEA - 902.gr



Πάλι έκοψε το ψηφιακό σήμα του «902» η DIGEA - 902.gr

Νέα προσπάθεια παρεμπόδισης της αναμετάδοσης του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ
από την τηλεόραση του «902» εκδηλώθηκε από την DIGEA,
η οποία αργά το βράδυ μετά τις 23.30 μ.μ. έκοψε το ψηφιακό σήμα του «902».

902

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 10.30 π.μ.



ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 10.30 π.μ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 10.30 π.μ.

. Κατηγορία: Ανακοινώσεις
ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 10.30 π.μ.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που με τις μεθόδους και τις πρακτικές του δόγματος του “νόμου και της τάξης” αποφάσισε να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους σε αυτήν, όπως ετοιμάζεται να κάνει με τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα και με άλλους δημοσίους οργανισμούς και επιχειρήσεις .
Όταν οι ανάγκες των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας επιτάσσουν τα αστικά κόμματα δεν διστάζουν να αποβάλουν τον όποιο μανδύα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοκρατικοφάνειας και να αποκαλυφτεί αυτό που πραγματικά είναι η αστική δημοκρατία. Δικτατορία των πολυεθνικών με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπέρτατος νόμος και αρχή τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης.
Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και των άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο νόμος υπέρ των τραπεζών που ψηφίστηκε για την ρύθμιση των χρεών. Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που χειροτερεύει. Ο νόμος για την πάρα πέρα απελευθέρωση των απολύσεων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και άλλα ακόμα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης κλιμακώνεται και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί:

  • Τα συνδικάτα να δώσουν αποφασιστικά την μάχη οργάνωσης της αυριανής απεργίας .
  • Τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αντιπαραθέσει στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου αγώνες μαζικούς με συνέχεια και προοπτική που θα ξεκινούν από τους τόπους δουλειάς και θα αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους. 

 http://www.pamehellas.gr/index.php/el/2012-10-02-15-06-17/2675-oloi-kai-oles-stin-24ori-apergia-pempti-13-iouni-stin-plateia-ag-paraskevis-stis-10-30-p-m

ΧΑ: Απροκάλυπτα στο πλευρό της Κυβέρνησης για ΕΡΤ - 902.gr



ΧΑ: Απροκάλυπτα στο πλευρό της Κυβέρνησης για ΕΡΤ - 902.gr

Για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, τον πραγματικό της ρόλο. Είναι ένα φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα, γέννημα του καπιταλισμού που υπερασπίζεται αυτόν και τις κυβερνήσεις του με νύχια και με δόντια.
Μετά τις «αντισυστημικές» της τοποθετήσεις υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών, υπέρ του ξεπουλήματος των βραχονησίδων, υπέρ της δουλειάς με 14 και 18 ευρώ μεροκάματο, έρχεται άλλη μία, υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ. Τα φασιστοειδή παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος της Συγκυβέρνησης, δημοσιεύοντας μία εμετική ανακοίνωση, αποκαλώντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ κοπρόσκυλα και ξεφτίλες. Στηρίζουν απροκάλυπτα το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2907 εργαζομένων.
Αυτοί είναι οι Χρυσαυγίτες, απέναντι στους εργάτες όλων των κλάδων, όπως αυτοί του ΜΕΤΡΟ, όπως οι Ναυτεργάτες. Δείχνει στην πράξη τη στήριξή της στο δόγμα «νόμος και τάξη» παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στους απεργούς εργάτες και γενικότερα σε όποιον εργάτη σηκώνει κεφάλι!
Είναι αποδεδειγμένα το μακρύ χέρι του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος!
ΥΓ: Όσο για τα περί «τσοντοκάναλων» μάλλον δε θα εννοούν ορισμένα «επιφανή» ιδιωτικά κανάλια όπου τα φασιστοειδή έχουν μόνιμο στασίδι…

902

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Κέρκυρα: Μήνυμα αγώνα από μαθήτρια Λυκείου με προβλήματα όρασης - 902.gr



Κέρκυρα: Μήνυμα αγώνα από μαθήτρια Λυκείου με προβλήματα όρασης - 902.gr

Με μια αποκαλυπτική επιστολή, η Κατερίνα Κούρκουλου, μαθήτρια της Β' τάξης του 1ου ΓΕΛ Κέρκυρας, με σοβαρό πρόβλημα όρασης, αποκαλύπτει την απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται και ουσιαστικά στερεί από τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχοντας λιγότερο από 1/10 οπτική οξύτητα και μια μορφή αχρωματοψίας, η Κατερίνα έχει ανάγκη από παράλληλη στήριξη σε όλα τα μαθήματα, καθώς στην Κέρκυρα (όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) δεν υπάρχει ειδικό σχολείο για τυφλούς. Αν και το αίτημα για παράλληλη στήριξη έχει εγκριθεί, δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα, όπως η ίδια περιγράφει: «Ούσα μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης και έχοντας αυτό το σοβαρό πρόβλημα όρασης είναι προφανές πως αντιμετωπίζω μεγαλύτερη δυσκολία σε μαθήματα όπως μαθηματικά, φυσική και χημεία όπου η χρήση του πίνακα είναι απαραίτητη. Το οπτικό μου πεδίο λόγω της πολύ χαμηλής οπτικής οξύτητας είναι πάρα πολύ περιορισμένο. Ακόμα κι αν κάθομαι στο πρώτο θρανίο, μου είναι αδύνατο να δω τι γράφει ο πίνακας. Χωρίς παράλληλη στήριξη σ’ αυτά τα μαθήματα, δυστυχώς η παρουσία μου στην τάξη είναι καθαρά "διακοσμητική". Ένα ιδιαίτερο μάθημα, το οποίο ίσως και να βοηθούσε, κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ την ώρα. Είναι φανερό πως εδώ μπαίνει ακόμα ένας ταξικός φραγμός, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους εμάς που οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια».
Η Κατερίνα, με την επιστολή της δεν ζητάει ελεημοσύνη. Όπως καταλήγει η επιστολή της: «Θα ήθελα όλοι εμείς οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μας να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δε θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου κατώτερο και ούτε σκοπεύω ποτέ να το κάνω. Γι' αυτό θα παλεύω πάντα να πετύχω τους στόχους μου και να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου!».
Ολόκληρη η επιστολή της Κατερίνας:
«Ονομάζομαι Κούρκουλου Κατερίνα και είμαι μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Κέρκυρας. Έχω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης (λιγότερο από 1/10 οπτική οξύτητα και μια μορφή αχρωματοψίας), πράγμα το οποίο σημαίνει πως για να μπορέσω ν’ ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του Λυκείου χρειάζομαι βοήθεια. Από την Α’ Γυμνασίου δικαιούμαι παράλληλη στήριξη σε όλα τα μαθήματα. Το αίτημά μου έχει εγκριθεί. Ουσιαστικά μόνο μια χρονιά είχα τη βοήθεια που χρειαζόμουν.
Γράφω λοιπόν αυτό το κείμενο με σκοπό να γνωστοποιήσω το πρόβλημα και να θυμίσω στο Υπουργείο Παιδείας την ευθύνη του απέναντι στους μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια. Όπως έγραψα παραπάνω, μόνο μια χρονιά, συγκεκριμένα στη Γ’ Γυμνασίου, είχα παράλληλη στήριξη σε όλα τα μαθήματα απ’ την αρχή της χρονιάς. Φέτος στη Β’ Λυκείου ήρθε καθηγήτρια παράλληλης στήριξης αρχές Μαρτίου μόνο για τα φιλολογικά μαθήματα.
Ούσα μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης και έχοντας αυτό το σοβαρό πρόβλημα όρασης, είναι προφανές πως αντιμετωπίζω μεγαλύτερη δυσκολία σε μαθήματα όπως μαθηματικά, φυσική και χημεία όπου η χρήση του πίνακα είναι απαραίτητη. Το οπτικό μου πεδίο λόγω της πολύ χαμηλής οπτικής οξύτητας είναι πάρα πολύ περιορισμένο. Ακόμα κι αν κάθομαι στο πρώτο θρανίο, μου είναι αδύνατο να δω τι γράφει ο πίνακας. Χωρίς παράλληλη στήριξη σ’ αυτά τα μαθήματα, δυστυχώς η παρουσία μου στην τάξη είναι καθαρά "διακοσμητική". Ένα ιδιαίτερο μάθημα, το οποίο ίσως και να βοηθούσε, κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ την ώρα. Είναι φανερό πως εδώ μπαίνει ακόμα ένας ταξικός φραγμός, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους εμάς που οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια.
Δυστυχώς δωρεάν παιδεία για μένα έπαψε να υπάρχει από την Δ’ Δημοτικού, όπου τότε χρειάστηκε να ξεκινήσει η μητέρα μου να μεγεθύνει τα σχολικά βιβλία για να μπορώ έστω και με δυσκολία να διαβάζω και να συμμετέχω στο μάθημα. Με τη νέα σχολική χρονιά, μια χρονιά δύσκολη για όλους εμάς που δίνουμε πανελλήνιες, θεωρώ αυτονόητο πως πρέπει να έχω παράλληλη στήριξη από την αρχή της χρονιάς σε όσα μαθήματα δικαιούμαι, διότι η οικογένειά μου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει φροντιστήριο και σε μαθήματα στα οποία δεν θα εξεταστώ στις πανελλήνιες. Εξάλλου πιστεύω πως δεν θα έχω ούτε το χρόνο, αλλά ούτε και τη διάθεση, ενώ θα είμαι 6 ώρες τη μέρα στο σχολείο να είμαι άλλες τόσες σε κάποιο φροντιστήριο για να καλύψω τα κενά που δε θα υπήρχαν έχοντας παράλληλη στήριξη.
Είμαι σίγουρη πως πανελλαδικά δεν είμαι η μόνη μαθήτρια που χρειάζεται τέτοια βοήθεια. Ήδη ξέρω πως στην Κέρκυρα υπάρχουν κάποιοι μαθητές για τους οποίους έχει εγκριθεί το αίτημα για παράλληλη στήριξη, αλλά δεν έχουν καθόλου, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα απ’ το δικό μου. Ίσως εγώ λοιπόν να είμαι σε προνομιακή θέση! Θα ήθελα όλοι εμείς οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μας να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δε θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου κατώτερο και ούτε σκοπεύω ποτέ να το κάνω. Γι' αυτό θα παλεύω πάντα να πετύχω τους στόχους μου και να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου!».

902

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... 2 Ιούνη - 902.gr





Ο Στέφανος Σαράφης


Σαν σήμερα... 2 Ιούνη - 902.gr


1882 Πεθαίνει ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.
1896 Ο Ιταλός εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1933 Οι κομμουνιστές γιατροί Ευθυμίου, Πατσούρας, Σιδερίδης, Αντωνιάδης, Τζαμαλούκας, Καμαριώτης και Ζεκάκος δικάζονται με το βενιζελικό Ιδιώνυμο, κατηγορούμενοι ότι διέδιδαν σκοπίμως στους εργάτες αφροδίσια νοσήματα για να τους εξαθλιώσουν και να τους σπρώξουν έτσι προς τον κομμουνισμό! Η κατηγορία γελοιοποιείται. Ωστόσο, το δικαστήριο καταδικάζει τους 3 πρώτους, καθώς και τον κομμουνιστή φαντάρο Τατασόπουλο σε 6 μήνες φυλακή και 1 μήνα εξορία.
1936 Οι εργαζόμενοι του Βόλου κατεβαίνουν σε 24ωρη πανεργατική απεργία. Η αστυνομία χτυπάει με τα όπλα τους απεργούς. Σκοτώνει έναν εργάτη και τραυματίζει 30. Συλλαμβάνονται οι βουλευτές του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Γιώργης Σιάντος και Γιάννης Ιωαννίδης. Ο «Ριζοσπάστης» γράφει την επόμενη μέρα: «Να παραιτηθεί αμέσως η κυβέρνηση του δολοφόνου Μεταξά που απειλεί να ματοκυλίσει όλη την Ελλάδα».
1941 Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, γίνεται ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης («Μάχη της Κρήτης»).
1943 Η ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εγκρίνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την αυτοδιάλυσή της. Όπως εκτίμησε το Κόμμα στο 18ο Συνέδριό του, «η σοβαρά λαβωμένη ιδεολογική ενότητα και η έλλειψη της οργανωτικής σύνδεσης των ΚΚ, με τη διάλυση της ΚΔ, δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση μιας αυτοτελούς ενιαίας στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στη στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Το Γραφείο Πληροφοριών των ΚΚ, που συγκροτήθηκε το 1947 και αυτοδιαλύθηκε το 1956, καθώς και οι διεθνείς διασκέψεις των ΚΚ, που γίνονταν στη συνέχεια, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα».
1944 Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους Γερμανούς στο Μακρυνόρος (VII Ταξιαρχία ΕΛΑΣ) και στην Παρλιάντζα-Μόντε Μόρε (11/53 Τάγμα ΕΛΑΣ), με αποτέλεσμα πάνω από 140 νεκρούς και τραυματίες (μεταξύ αυτών, 1 συνταγματάρχης και 1 ταγματάρχης).
1944 Η Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ανακηρύσσεται Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας. Στην κυβέρνηση αυτή μετέχουν το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πρώτος Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης διετέλεσε ο στρατηγός Ντε Γκολ.
1946 Δημοψήφισμα στην Ιταλία για το πολιτειακό. Το 54,3% των Ιταλών ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.
1946 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ). Γενικός Γραμματέας εκλέγεται ο Κώστας Γαβριηλίδης. Την ίδια μέρα, συνέρχεται και το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο των Θυμάτων της Κατοχής.
1954 Ο Τίτο επισκέπτεται την Ελλάδα. Η κυβέρνηση προχωρεί σε αθρόες προληπτικές συλλήψεις κομμουνιστών και ΕΔΑϊτών. Σε μια επιχείρηση-«σκούπα» 330 συνολικά εργάτες και συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν βράδυ με καμιόνια από τα σπίτια τους στο στρατόπεδο των Σπάτων.
1957 Πραγματοποιείται η κηδεία του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απαγορεύει την απόδοση στρατιωτικών τιμών στο νεκρό.
1966 Το «Σερβέγιορ 1» γίνεται το πρώτο αμερικανικό διαστημικό σκάφος που προσεδαφίζεται ομαλά στη Σελήνη. Είχε προηγηθεί το σοβιετικό «Λούνα 9» 4 μήνες πριν (3/2/1966).
1968 Κυκλοφορεί στο εξωτερικό το πρώτο φύλλο της αντιδικτατορικής εφημερίδας «Ελεύθερη Πατρίδα».
1992 Στο πρώτο δημοψήφισμα σε κράτος - μέλος της ΕΟΚ για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ οι Δανοί ψηφίζουν κατά (50,7%), αναστατώνοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επακολούθησε δεύτερο δημοψήφισμα το 1993, στο οποίο, μετά από πολλές πιέσεις και εκβιασμούς, συναίνεσαν (56,7%).
1998 Τρέχοντας με 200 χλμ. την ώρα στη Γερμανία (Κάτω Σαξονία), η αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι» εκτροχιάζεται και πέφτει πάνω σε γέφυρα, όταν σπάει ένας από τους ατσάλινους τροχούς της. Ο απολογισμός είναι 101 νεκροί και 88 τραυματίες.

902

Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού - 902.gr



Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού - 902.gr

Η ΚΕ του ΚΚΕ με αισιοδοξία απευθύνει κάλεσμα συζήτησης, συμμετοχής και συσπείρωσης, σε όλους τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους άνεργους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους, για την οργάνωση της πάλης, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να εμποδιστούν χειρότερα μέτρα.
Σε συμπόρευση και συσπείρωση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να συμβάλουμε ώστε ο λαός να εκδηλώσει τη δύναμή του, για να βάλει τέρμα στα βάσανα που γεννούν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους. Με επίκεντρο την πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να αγωνιστούμε για να ανήκει στο λαό ο πλούτος που παράγει με την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εμπεριέχεται σε ειδικό ένθετο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

902

Πανεξόρμηση την Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη» - 902.gr



Πανεξόρμηση την Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη» - 902.gr

Οι Κνίτικες Οργανώσεις, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, μαζί και οι φίλοι του Κόμματος μ' ένα σχεδιασμένο  πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και στα παιδιά τους, σε πόλεις και χωριά, κάνουν την Κυριακή πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» που θα φιλοξενήσει σε ειδικό ένθετο το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ «Για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας - Για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού».
Στόχος τους είναι το κάλεσμα, που διαμορφώθηκε με βάση τις πολύ σημαντικές αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου, να φτάσει όσο το δυνατόν πλατύτερα στο λαό, όπου άλλωστε απευθύνεται, προσδοκώντας, και δουλεύοντας γι' αυτό, η μελέτη του να συνοδευτεί από μια εξίσου πλατιά και γόνιμη συζήτηση μαζί του για την ανάγκη να ενισχυθεί η Λαϊκή Συμμαχία, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
Ήδη οι ΚΟ έχουν θέσει φιλόδοξα πλάνα διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και σχεδιάζουν την κάλυψή τους με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές, σε συνοικίες πόλεων, σε χωριά, παντού δηλαδή όπου απαντώνται οι άνθρωποι του μόχθου και τα παιδιά τους. Η εξόρμηση αρχίζει, αλλά δεν τελειώνει αύριο Κυριακή. Θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, σε χώρους δουλειάς, σχολές και εργατόσπιτα.

902

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κυκλοφόρησε ο «Οδηγητής» του Ιούνη - 902.gr

Κυκλοφόρησε ο «Οδηγητής» του Ιούνη - 902.gr



Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (Ιούνη) του «Οδηγητή», του Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στην ύλη του τεύχους, ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίζουν:
  • Άρθρο για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ξεκινά τις εκδηλώσεις του σ’ όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη».
  • Αφιέρωμα στο 22οΑντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα γίνει στις 5-7 Ιούλη στη Σούδα.
  • Αναδημοσίευση άρθρου από τον «Ριζοσπάστη»: Από το ρατσισμό στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της ταξικής πάλης.
  • Άρθρο για την Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»: «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση» του Β. Ι. Λένιν.
  • Μικρό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στα 50 χρόνια από το θάνατό του.

    902

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Πρώτη δύναμη το ΠΑΜΕ - 902.gr

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Πρώτη δύναμη το ΠΑΜΕ - 902.gr



Μεγάλη επιτυχία κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Ο συνδυασμός της ΔΑΣ που στηρίζεται απο το ΠΑΜΕ αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά απο τους επόμενους σε ψήφους, ποσοστά και έδρες.
Συγκεκριμένα:
Αντιπροσωπεύοντας 113. 722 εργάτες και υπάλληλους, ψήφισαν 1422 αντιπρόσωποι και επι εγκύρων 1414 πήραν:
- ΔΑΣ : 393 ψήφους και 9 έδρες (27,79%)
- ΠΑΣΚΕ-ΕΚΑ: 221 ψήφους και 5 έδρες (15,63%)
- Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ): 216 ψήφους και 5 έδρες (15,28%) από τους οποίους οι 110 ψήφοι  είναι από διευθυντές και προϊστάμενους των σούπερ μάρκετ Βερόπουλου, Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλου οι οποίοι ήρθαν στην ψηφοφορία με τα εταιρικά αυτοκίνητα.
- ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία: 187 ψήφους και 4 έδρες (13,22%)
- ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι: 158 ψήφους και 3 έδρες 11,17%)
- ΔΑΚΕ: 157 ψήφους και 3 έδρες 11,10%)
- Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κα): 71 ψήφους και 2 έδρες 5,02%)
- Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές (Καμένος): 9 ψήφους και καμία έδρα (0,64%)
- Αντεπίθεση Εργαζομένων (τροτσκιστές): 2 ψήφους και καμία έδρα (0,14%)

902

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Έθνος της Κυριακής» - 902.gr

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Έθνος της Κυριακής» - 902.gr



Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Π. Τσούτσια έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

- Το 19ο Συνέδριο στην πολιτική του απόφαση επισημαίνει ότι το ΚΚΕ πρέπει να γίνει «κόμμα παντός καιρού». Φοβάστε μήπως τεθούν ζητήματα «νομιμότητας» της δράσης του ΚΚΕ;
- «Κόμμα παντός καιρού» σημαίνει Κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά ικανό να  ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, είτε τα πράγματα πάνε μπρος για το κίνημα, είτε έχουμε υποχώρηση του κινήματος. Υπολογίζουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις από το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε έναν  ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα μπορεί να ακουμπήσει στο ΚΚΕ. Ζητήματα «νομιμότητας» για το ΚΚΕ δεν θα τεθούν, γιατί ο ίδιος ο λαός μας, με τον οποίο το Κόμμα μας έχει ισχυρούς δεσμούς, δεν θα το επιτρέψει.
- Κατά τη γνώμη σας ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και σε ποια κατεύθυνση;
- Οι εξελίξεις θα κριθούν από το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, που μπορεί να οδηγήσει και σε ανασυγκρότησή της, με τη θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών συνοχής. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε αν έχουν εκλείψει για την Ελλάδα οι πιθανότητες μιας μονομερούς στάσης στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με έξοδο από την Ευρωζώνη, όπως δεν αποκλείεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να συνοδευτεί από ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, άρα και νέο «κούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα κλπ. Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων δεν θα κριθούν από τη διαχειριστική ικανότητα καμιάς κυβέρνησης «εντός των τειχών», όποιο κορμό κι αν έχει αυτή, νεοδημοκρατικό ή συριζαίικο. Κατά συνέπεια, δεν θα κριθούν από τις θυσίες του ελληνικού λαού, που ματώνει καθημερινά, ούτε από το πόσο καλά θα διαπραγματευτεί η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες το ελληνικό χρέος.
- Το αίτημα της αποδέσμευσης - που θέτετε - από την ΕΕ, δεν σας φέρνει πιο κοντά με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα της αριστεράς που έχουν την ίδια θέση;
- Για να υπάρξει έξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού, αναμφισβήτητα απαιτείται αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων, με ταυτόχρονη δυνατότητα: Ο λαός - η κυβέρνησή του - η εξουσία του να έχει στα χέρια του τα εργαλεία εκείνα που θα ανακόψουν τον κατήφορο και την καταστροφή και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για τη λαϊκή ευημερία. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την αναγκαία κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο, για να ικανοποιηθούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ, η μόνη φιλολαϊκή, δεν συναντιέται με προτάσεις που μπορεί να μιλούν για έξοδο από το ευρώ ή ακόμη και έξοδο από την ΕΕ χωρίς να θίγουν όμως στο παραμικρό τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την εξουσία των μονοπωλίων.
- Μιλάτε για αντιπαράθεση δικομματικού χαρακήρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας»;
- Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – που γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως  η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια –  εκφράζει και αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το ποιος, ποια κυβέρνηση συνεργασίας - με πυρήνα τη ΝΔ ή με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ -  διαθέτει, προφανώς με παραλλαγές, την καλύτερη συνταγή διαχείρισης της κρίσης για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ.
- Γνωρίζετε ότι οι ψηφοφόροι σας θέλουν την αριστερά στην εξουσία. Αυτό που σας προσάπτουν είναι ότι με άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας παραπέμπετε το θέμα στην ...«Δευτέρα παρουσία».
- Το 97% των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, επεξεργάστηκαν την πολιτική πρόταση του Κόμματος για την εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος όμως του λαού, επεξεργάστηκαν και ενέκριναν την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, την πιο πλατιά ενωτική πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ σε σχέση με άλλες δυνάμεις, χωρίς τις γνωστές ιδεοληψίες του παρελθόντος, διαχωρισμού των εργαζομένων σε αριστερούς και δεξιούς, που θα παλεύουν για να κάτσει στο σβέρκο τους ξανά μια κυβέρνηση από τα ίδια υλικά, είτε έχει πρόσημο «αριστερό» είτε «δεξιό». Έχουμε πείρα από το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, που θα έλυνε τα προβλήματα, που θα έφερνε την αριστερά στην εξουσία και είδαμε τα αποτελέσματά του. Το ότι διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να μιμηθούν και να γίνουν ένα τέτοιο κακέκτυπο, είναι δικό τους πρόβλημα. Όποιος αισθάνεται αριστερός, δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Αυτό ακριβώς είναι που παραπέμπει στη «Δευτέρα παρουσία» την πάλη για να ανοίξει από σήμερα ο δρόμος για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

- Κάνετε λόγο για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η δημιουργία ενός κεντροαριστερού κόμματος που περιλαμβάνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;
- Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι σε εξέλιξη, με τη δημιουργία απ’ ό,τι φαίνεται του γνωστού δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.  Από μόνο του όμως το δίπολο δεν αρκεί,  χρειάζονται και διάφοροι δορυφόροι για να συγκρατούν τις απώλειες απ’ αυτό, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια να εμφανιστεί ένα νέο κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν μας διαφεύγει, βεβαίως, ότι αυτή η  αναμόρφωση που προωθείται, είναι και στοιχείο αδυναμίας, δυσκολίας του συστήματος να κουμαντάρει τα πράγματα όπως πριν, με σταθερές αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει το κίνημα.
- Έχετε εκφράσει τη διαφωνία σας στο υπό κατάθεση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Για ποιο λόγο;
- Ο στόχος είναι άλλος με τη συζήτηση περί αντιρατσιστικού, όσο κι αν δεν φαίνεται αυτό καθαρά τώρα. Η Χρυσή Αυγή είναι παιδί στη δούλεψη του σάπιου συστήματος, γέννημα - θρέμμα του. Την αξιοποιούν για το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η ανησυχία που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή - χωρίς μισόλογα - αφορά στην ενσωμάτωση αποφάσεων της ΕΕ που στόχο έχουν να επιβάλουν την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, να ποινικοποιήσουν την ταξική πάλη, τους αγώνες, την αντίθεση στον καπιταλισμό, την προπαγάνδιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ο ρατσισμός, ο ναζισμός δεν αντιμετωπίζονται με νόμους από ένα σύστημα που γεννά τέτοια αντιδραστικά φαινόμενα. Αντιμετωπίζεται από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και εκεί οι κομμουνιστές θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή.
- Στελέχη της ΝΔ επικαλούνται και τη δική σας διαφωνία για να «τρενάρουν» την κατάθεση του νομοσχεδίου.
- Η ΝΔ παλεύει να συγκρατήσει δυνάμεις που χάνει προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και να προσεγγίσει δυνάμεις του κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ είναι πλήρως ταυτισμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, χρειάζονται μια μικρή διαφοροποίηση για να μη χάνουν οπαδούς. Οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος - πίσω», πέρσι «κατά», φέτος «υπέρ», σε συνέχεια επιφυλακτικός και «να το δούμε», μέχρι την κατάθεση τελικά δικής του πρότασης νόμου είναι άλλη μία απόδειξη του καιροσκοπισμού του. Στην προηγούμενη ερώτησή σας απάντησα  - απλά και κατανοητά - τι ανησυχία εκφράσαμε εμείς από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούμε να την έχουμε, ανησυχία που δεν συμπίπτει πουθενά με τη στάση όλων των παραπάνω δυνάμεων.
- Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για προκλητικές επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών, εκτιμώντας ότι γίνονται για φτηνούς επικοινωνιακούς σκοπούς.
- Στα διαλείμματα από τα ταξίδια στο εξωτερικό, όπου μαζεύει συστάσεις από διάφορους εξ ΗΠΑ, ΕΕ κλπ., τις εκδηλώσεις του ΣΕΒ, όπου δίνει συνεχείς εξετάσεις το τελευταίο διάστημα, προωθώντας μάλιστα την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται να επιτεθεί στο ΚΚΕ γιατί κάνουμε το αυτονόητο: Αποκαλύπτουμε τη μετεξέλιξή του σε ένα σημερινό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τον επικίνδυνο ρόλο του για το λαό και το κίνημα. Άλλωστε πώς θα μπορούσαμε να του φάμε το ψωμί; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι «φτηνοί επικοινωνιακοί σκοποί» είναι «παλιά τους τέχνη κόσκινο».
- Ξανά με αφορμή τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επιφάνεια η συζήτηση. Γνωρίζετε ότι λένε ότι έχετε άβατο και λειτουργείτε αδιαφανώς στα οικονομικά του κόμματος.
- Το «άβατο» του ΚΚΕ ελέγχεται κανονικά και μάλιστα πιο αυστηρά από τα άλλα κόμματα. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για «αδιαφάνεια», όταν κάθε χρόνο δημοσιεύει ισολογισμούς, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, όπως ελέγχεται και η διάθεση της κρατικής χρηματοδότησης και τα έσοδα από τις οικονομικές εξορμήσεις, συνδρομές των μελών του Κόμματος.
 Αυτό που κατηγορηματικά λέμε είναι ότι δεν πρόκειται στον «αιώνα τον άπαντα» να δώσουμε λίστες με ονόματα μελών, φίλων του ΚΚΕ ή απλών εργαζομένων, οι οποίοι ενισχύουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους. Και ο καθένας και η καθεμιά καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί...
- Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πρόωρες εκλογές;
- Πολιτικές εξελίξεις έτσι ή αλλιώς έχουμε καθημερινά και γι’ αυτές με ρωτήσατε και σας απάντησα. Να προσθέσω μόνο ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στην ΕΕ, και την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, θεωρούμε μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία.
902