Translate

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ : Τίμησαν τους μαχητές της «Ηλεκτρικής».






ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Τίμησαν τους μαχητές της «Ηλεκτρικής».

ΚΟΥΚΟΣ

«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».
Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργατικές, λαϊκές οικογένειες από το Κερατσίνι και τις γύρω περιοχές, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το πρωί μπροστά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί κοντά στην πύλη του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, τιμώντας με τη μαζική τους παρουσία μια από τις πιο ηρωικές σελίδες που «έγραψε» εκεί η πρωτοπόρα δράση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, τη νικηφόρα «μάχη της Ηλεκτρικής». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου και το ΚΚΕ.
Η μάχη - 12 με 13 Οκτώβρη του 1944 - της «Ηλεκτρικής», του εργοστασίου που τροφοδοτούσε με ρεύμα ολόκληρη την Αττική, ήταν η κορυφαία στιγμή των συγκρούσεων των ηρωικών λόχων του ΕΛΑΣ με τους ναζί που υποχωρούσαν καταστρέφοντας εργοστάσια και βασικές υποδομές. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ μαζί με την ένοπλη εργατική φρουρά της «Ηλεκτρικής», όπου στην πρώτη γραμμή ήταν οι κομμουνιστές εργάτες του εργοστασίου, έδωσαν σκληρή μάχη, πλήρωσαν φόρο αίματος 11 παλικάρια και έσωσαν τελικά την «Ηλεκτρική», αναγκάζοντας τους ναζί σε άτακτη υποχώρηση.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λευτέρης Καλογενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα διδάγματα από εκείνη την περίοδο είναι εξαιρετικά επίκαιρα και δείχνουν ότι «προϋπόθεση για να ηττηθεί ο φασισμός που σηκώνει κεφάλι είναι η οργάνωση του λαού, της νεολαίας, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης που θα αντιπαλέψει και τελικά θα νικήσει το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό και μαζί το φασισμό, το ναζισμό με όποια προβιά, με όποια μάσκα και αν εμφανίζεται».

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7657014&publDate=15%2F10%2F2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου