Translate

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Έλληνες Εφοπλιστές: Αύξηση παραγγελιών σε ναυπηγεία της ανατολικής Ασίας - 902.gr





Έλληνες Εφοπλιστές: Αύξηση παραγγελιών σε ναυπηγεία της ανατολικής Ασίας - 902.gr


Mόνο χαμένοι από την κρίση δε βγαίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές, των οποίων οι νέες παραγγελίες πλοίων αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 6,5 δισ. δολάρια, έναντι 2,5 δισ. δολ. περίπου το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι εφοπλιστές αξιοποιούν τις χαμηλές τιμές κατασκευής που επικρατούν σήμερα προσβλέποντας και σε αύξηση των φορτίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Golden Destiny», το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών εστιάσθηκε στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου πρωτίστως και δευτερευόντως στα δεξαμενόπλοια. 
Ειδικότερα έγιναν στο εξάμηνο συνολικά 54 παραγγελίες για bulk carriers αξίας άνω των 1,7 δισ. δολ., έναντι 23 το πρώτο εξάμηνο του 2012, αξίας 0,7 δισ. δολ. 
Στα δεξαμενόπλοια παρατηρείται διπλασιασμός των νέων παραγγελιών σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2013 έγιναν  25 νέες παραγγελίες μεταφορικής ικανότητας 3,5 εκατ. dwt και αξίας άνω του 1 δισ. δολ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο έγιναν 17 παραγγελίες μεταφορικής ικανότητας 1,4 εκατ. dwt και αξίας 0,5 δισ. δολ.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών και για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 παραγγέλθηκαν 24 νέα πλοία συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολ., έναντι έξι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αξίας 100 εκατ. δολ.
Επίσης, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τα ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα προχώρησαν στην παραγγελία τεσσάρων πλοίων μεταφοράς υγραερίου, έναντι οκτώ πέρυσι, και στην παραγγελία τριών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, έναντι επτά πέρυσι. 
Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν δύο παραγγελίες για special projects και μία παραγγελία για πλοία liner (cargo).
Σύμφωνα με την αναλύτρια Μαρία Μπερτζελέτου, του τμήματος ερευνών της «Golden Destiny», ιδιαίτερα αυξημένο παρέμεινε το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών για νέες παραγγελίες και τον Ιούλη. 
Συνολικά τον Ιούλη οι Έλληνες εφοπλιστές τοποθέτησαν 33 νέες παραγγελίες, ενώ επιπλέον οκτώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα στα bulk carriers είχαμε πέντε νέες παραγγελίες. 
Δύο bulk carriers μεταφορικής ικανότητας 64.000 dwt το ένα, παρήγγειλε η «Lomar Shipping» στα κινεζικά ναυπηγεία Cosco Zhoushan. Μία παραγγελία για πλοίο μεταφορικής ικανότητας 63.000 dwt δόθηκε από την «Paragon Shipping» στα κινεζικά ναυπηγεία Sinopacific Yangzhou Dayang και δύο νέες παραγγελίες για bulk Carriers μεταφορικής ικανότητας 58.470 dwt το ένα, έδωσε η «Mykonos Shipping» στα ναυπηγεία Tsuneishi Zhoushan της Κίνας. 
Στα containerships είχαμε, όπως προαναφέρθηκε, 11 νέες παραγγελίες εκ των οποίων δύο έγιναν από την κοινή εταιρεία της «Costamare» και της «York Capital» και αφορά δύο πλοία 9.000 teu το ένα, που θα κατασκευασθούν στα ναυπηγεία Hanjin Heavy & Construction στις Φιλιππίνες αντί 81 εκατ. δολ. το ένα.
Επίσης, σε παραγγελία για την κατασκευή δύο containerships 2.190 teu το ένα, προχώρησε και η «Eastern Mediterranean» στα κινεζικά ναυπηγεία Guabgzhou Wenchong. Στα ίδια ναυπηγεία έκανε μία παραγγελία για τρία πλοία 2.190 teu το ένα, και η «Lomar Shipping» έναντι τιμήματος 25 εκατ. δολ. για το κάθε πλοίο. 
Η ίδια εταιρεία συμφώνησε στη ναυπήγηση άλλων τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 1.102 teu το ένα, με τα ναυπηγεία της Κίνας Jiangsu Yangzijiang. Το κόστος κατασκευής είναι 20 εκατ. δολ. για το κάθε πλοίο. 
Τα LNG Carriers
Επίσης σημειώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και αφορούν στη συμφωνία της «Maran Gas» με τα ναυπηγεία Hyundai για τη ναυπήγηση δύο LNG Carriers τα οποία στη συνέχεια θα ναυλωθούν στο «BG Group». 
Ανάλογες πληροφορίες αφορούν στην πρόθεση της «GasLog» να παραγγείλει δύο LNG Carriers στα ναυπηγεία Samsung, τα οποία επίσης θα ναυλώσει στο «BG Group». 
Τέλος, η ναυτιλιακή εταιρεία «Dorian LPG» αναμένεται να δηλώσει την παραγγελία τεσσάρων πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers), κίνηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.
πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου