Translate

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Χανιά: Εκδήλωση των ΤΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Αντιφασιστική Νίκη (ΦΩΤΟ) - 902.gr

Χανιά: Εκδήλωση των ΤΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Αντιφασιστική Νίκη (ΦΩΤΟ) - 902.gr








 
Τιμή στα θύματα των ναζί στο «Γολγοθά» αλλά και στην 9η Μάη, ημέρα νίκης των λαών απέναντι στο φασισμό - ναζισμό, απέδωσαν χθες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συγκεντρώθηκαν στο χώρο εκτελέσεων εκατοντάδων πατριωτών στην Αγιά.
Τα μέλη του ΚΚΕ τίμησαν τους περίπου 2.500 εκτελεσθέντες στο «Γολγοθά», ανάμεσά τους και πάρα πολλοί κομμουνιστές που αγωνίστηκαν απέναντι στους κατακτητές για την ελευθερία της χώρας. Πρόκειται για εκδηλώσεις που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα το ΚΚΕ.
«Από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα, το Κόμμα μας τιμά με εκδηλώσεις σε ιστορικούς τόπους φυλακίσεων, βασανισμών και εκτελέσεων την 68η επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Έτσι πραγματοποιούμε και αυτήν την εκδήλωση σε έναν τόπο που ο ίδιος ο λαός ονόμασε "Γολγοθά" θέλοντας να περιγράψει τον τόπο όπου βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους χιτλερικούς χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Αντίστασης, ανάμεσά τους και ο τότε Γραμματέας Περιοχής του Κόμματος Βαγγέλης Κτιστάκης», ανέφερε το μέλος της ΝΕ Λευτέρης Κουκλάκης.
Ο ομιλητής υπογράμμισε πως «επειδή η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης, επιχειρήθηκε από την πολιτική αντίδραση και τους χειραγωγημένους υπηρέτες της μία μεγάλης έκτασης αναθεώρηση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, όπως τα γεγονότα που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η αντιδραστική επίθεση διαστρέβλωσης της ιστορίας έχει στόχο της, πρώτα απ’ όλα, τις νεότερες γενιές, εκείνες που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη ή ιστορική γνώση για τα γεγονότα. Πλαστογράφοι της ιστορίας, από κοινού με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ανακήρυξαν την 9η Μάη ως ημέρα της Ευρώπης, του "Ευρωπαίου πολίτη", θέλοντας να σβήσουν από τη μνήμη το συμβολισμό της ως μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.  Επιχείρησαν να σβήσουν από την ιστορία το βάρος που σήκωσε η Σοβιετική Ένωση. Κυρίως επιχείρησαν να αμαυρώσουν την πραγματική πηγή δύναμης της σοβιετικής αντοχής που ήταν τα επιτεύγματα και η πίστη στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «στη χώρα μας επιχείρησαν να εξομοιώσουν τα εγκλήματα των δοσίλογων, των ταγματασφαλιτών, των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων, βάζοντάς τες στην ίδια μοίρα με τις ενέργειες αυτοάμυνας του ανταρτοπόλεμου, δίνοντας και στις μεν και στις δε ίδια κίνητρα τοπικής βεντέτας. Όλα αυτά με έναν και αποκλειστικό στόχο. Να αποσιωπηθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διαφορετική στάση της εργατικής από την αστική τάξη της κάθε χώρας». Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας πως «αποτελούν τους πολιτικούς απογόνους των εχθρών του λαού» και ότι είναι οργάνωση «της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, είναι φασιστική - ναζιστική οργάνωση».
Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα έκανε ο Αλέκος Μαρινάκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε 3 ομαδικές εκτελέσεις με 75, 58 και 25 άτομα, με καταγεγραμμένα τα ονόματα των θυμάτων, αλλά και σε εκατοντάδες άλλες που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων των ναζί στους 2.500, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Βαγγέλη Κτιστάκη. «Συνελήφθη στην παλιά πόλη των Χανίων μετά από προδοσία από φανατικούς "εθνικόφρονες" και μόλις πρόλαβε και έκαψε τα έγγραφά του. Στις 16 Ιουνίου του 1944 μαζί με Γερμανούς και Ιταλούς αντιφασίστες επρόκειτο να εκτελεστεί. Μόλις έφτασε στο προαύλιο της φυλακής άρχισε να μιλά στα γερμανικά, που γνώριζε καλά, με τη φλόγα ενός μελλοθάνατου αγωνιστή. Τους είπε ποιος είναι, γιατί αγωνίζεται και πως το τέλος των ναζί είναι κοντά. Τότε, 2 - 3 δήμιοι έπεσαν πάνω του και τον έσυραν μέχρι την πύλη του στρατοπέδου όπου τον εκτέλεσαν με μια ριπή πολυβόλου ενώ, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, η χαριστική βολή του δόθηκε με τσεκούρι. Η είδηση του θανάτου του μεταφέρθηκε από τις οργανώσεις του ΕΑΜ σε όλη την Κρήτη και ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες στα χωριά του νησιού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Μαρινάκης.


   902


http://www.902.gr/eidisi/politiki/16828/hania-ekdilosi-ton-te-toy-kke-kai-tis-kne-gia-tin-antifasistiki-niki-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου