Translate

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΚΚΕ: Όχι στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά - 902.gr



Tην ερχόμενη Τρίτη θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τίτλο «Νόμος περί ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», που αποτελεί μια επαναφορά στο ίδιο ακριβώς πνεύμα του «Κώδικα περί ναρκωτικών», τον οποίο είχε αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποσύρει λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας και των ανθρώπων που εργάζονται στους φορείς που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση.
Η κυβέρνηση με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να πλασάρει τον κώδικα της ναρκω-κουλτούρας, έτσι και τώρα μιλάει για δήθεν εξορθολογισμό της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων και ισχυρίζεται πως τάχα δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών... Στην πραγματικότητα όμως, ο βασικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι η νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση, ενώ αντί για ενίσχυση της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες να μπουν στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης.
Ειδικότερα, με το άρθρο 29 του προηγούμενου σχεδίου νόμου, όποιος κατέχει, προμηθεύεται ναρκωτικά ή καλλιεργούσε φυτά κάνναβης που δικαιολογούνται για ατομική χρήση, τιμωρούνταν μέχρι τριών μηνών κράτηση και πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ τώρα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο για τις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών, όπου προσπαθούν να στρίψουν μερικές μοίρες τη στρόφιγγα των ποινών και του προσδιορισμού των αδικημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, χωρίς να αλλάζει σε τίποτα η ουσία του νομοθετήματος.
Στο άρθρο 60 αναφέρεται ότι στα προγράμματα πρόληψης μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και ιδιωτικοί φορείς όπως και η Εκκλησία, οι ΟΤΑ, οι συνδικαλιστικοί φορείς.
Την επαναφορά στη Βουλή, του νομοσχεδίου καταγγέλει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Καλεί επίσης, το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει:
«ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επαναφορά από την κυβέρνηση στη Βουλή του "Νόμου περί Ναρκωτικών". Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα, εξαιτίας της αντίδρασης που συνάντησε το προηγούμενο σχέδιο νόμου από το λαό, τους μαζικούς φορείς και τη σθεναρή αντίσταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το νέο σχέδιο νόμου κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Ο νέος υποβιβασμός των αδικημάτων της κατοχής, χρήσης, καλλιέργειας και μικροδιακίνησης (κέρασμα) ναρκωτικών, που οδηγεί στη νομιμοποίηση, η έλλειψη κάθε σοβαρού μέτρου για ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων (όλα παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα), η εισβολή ιδιωτών στο χώρο και το μοίρασμα υποκατάστατων εφ’ όρου ζωής για συντήρηση της εξάρτησης, είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου.
Αποτυπώνονται οι πολιτικές της ΕΕ, την ίδια στιγμή που οδήγησαν σε ποσοστά χρήσης μέχρι και πενταπλάσια σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν, ενώ η Ελλάδα παραμένει, παρά την αύξηση, στην τελευταία θέση στην κατάταξη για το μέγεθος του προβλήματος.
Οι εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς το χρήστη είναι προσχηματικές και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια που είναι η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στην ίδια την πολιτική που δημιουργεί και οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πολιτισμός της παρακμής, εγκατάλειψη του σχολείου είναι το σταθερό υπόβαθρο που πατάει η χρήση ναρκωτικών. Μαύρο χρήμα, κοινωνικός έλεγχος, καταστολή και έλεγχος συμπεριφοράς της νεολαίας είναι το "κέρδος" για το σύστημα.
Αντί το νομοσχέδιο να δίνει λύση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, με δημόσια και δωρεάν προγράμματα, υποσκάπτει και τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες να ξεζουμίσουν ταλαιπωρημένους χρήστες και τις οικογένειές τους.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά την άποψη που την επιβεβαιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων. Ναι μεν, η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο σε μία κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, όμως αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θελήσει ο ίδιος και ταυτόχρονα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βοηθηθεί.
Και οι προϋποθέσεις είναι:
Επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Εξειδικευμένοι δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε στεγνά προγράμματα. Επιείκεια για το χρήστη είναι η οργανωμένη προσπάθεια να απαλλαγεί από την εξάρτηση.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

902



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου