Translate

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Λιθουανία: Προσπάθεια απαγόρευσης του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου - 902.gr




Λιθουανία: Προσπάθεια απαγόρευσης του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου - 902.gr


Με ανακοίνωσή του το Προεδρείο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), καταγγέλλει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, πως οι ακροδεξιές δυνάμεις, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συντηρητικού κόμματος κι ευρωβουλευτή, Β. Λαντσμπέργκις, ξεκίνησανπολιτική καμπάνια για να τεθεί εκτός νόμου το ΣΛΜΛ.  Στην καμπάνια συμμετέχουν κι άλλες εθνικιστικές δυνάμεις της Λιθουανίας, που ήδη απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιθουανίας ζητώντας την απαγόρευση του ΣΛΜΛ. Με τη σειρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στη Γενική Εισαγγελία της χώρας, ζητώντας να εξετάσει αν στις δηλώσεις του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του ΣΛΜΛ υπάρχουν στοιχεία «αντικρατικής δράσης», που όπως εκτιμούν «στρέφονται σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κι αδυνατίζουν την αμυντική κι οικονομική ισχύ της».
Μέχρι στιγμής η Γενική Εισαγγελία δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό, πιθανόν περιμένοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει ο Αλγκιρντας Παλέτσκις, ο οποίος καταδικάστηκε στις 12 Ιούνη 2012 από δικαστήριο του Βίλνιους σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο, επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη αντικομμουνιστική εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.  Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται στις 22 Γενάρη κι όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΛΜΛ δεν πρέπει να αποκλείεται μετά από αυτή την μέρα να ξεκινήσει και η επιχείρηση απαγόρευσης της δράσης του κόμματος.
Το ΣΛΜΛ απαιτεί να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των αρχών σε βάρος του κόμματος και σημειώνει πως η αντίδραση των εθνικιστικών κύκλων σε βάρος του ΣΛΜΛ έχει να κάνει με το γεγονός της αύξησης της απήχησης που έχει το κόμμα στις λαϊκές μάζες. «Επιδιώκουν να απαγορεύσουν το κόμμα μας, αλλά τις ιδέες μας δεν θα μπορέσουν να τις απαγορεύσουν. Οι απαγορεύσεις τους θα φέρουν το ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα απ’ αυτό που επιδιώκουν», καταλήγει η ανακοίνωση του Προεδρείου του ΣΛΜΛ.

http://www.902.gr/eidisi/diethni/7018/lithoyania-prospatheia-apagoreysis-toy-sosialistikoy-laikoy-metopoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου